De Brabantse Kempen staat natuurlijk bekend om haar natuur, maar ook in de steden en dorpen is een hoop te beleven. In dit artikel vertel ik je wat de leukste activiteiten zijn om te doen in de Nederlandse Kempen.
Uitjes in de Brabantse Kempen
Ik begin met het Landal vakantiepark in Hapert, waar je heerlijk met het hele gezin kunt vertoeven. Het Vennenbos beschikt over verschillende soorten accommodaties voor grote en kleine gezelschappen. Op het park is ook een subtropisch zwemparadijs, een sportveld, een uitkijktoren en een doolhof.
Naast wandelen, fietsen of steppen, kun je ook een toertje met de auto maken langs zowel Nederlandse als Belgische plaatsen. De Kempenroute neemt je onder meer mee langs Oirschot, Best, St. Oedenrode, Heeze, Leende, Hamont en Middelbeers.
Om echt iets te doen dat typerend is voor deze streek, is een bezoekje aan het museum van de “Acht Zaligheden” een must. Dit is de bijnaam voor 8 plaatsen in de Brabantse Kempen. In het museum leer je alles over hoe de mensen vroeger in het gebied leefden en hoe dit in de loop der tijd is veranderd. Het Kempenmuseum is inclusief, dus ook voor mindervaliden en met gesproken teksten voor blinden en slechtzienden. Fietsers kunnen wat drinken in een van de echte fietscafés, waar je ook je fiets kunt repareren of je e-bike kunt opladen (handig om te weten).
In de Brabantse Kempen vind je overigens meer vakantie- en recreatieparken dan dat van Landal. Een ervan is Terspegelt, dat vijf sterren heeft ontvangen voor hun faciliteiten voor kampeerders. Je kunt zowel je eigen tent of caravan neerzetten, maar ook een slaapplaats huren, waaronder een luxe accommodatie tussen het riet. Je kunt veel buitenplezier beleven, maar tijdens je verblijf tevens vertoeven in het overdekte (en naar mijn mening unieke) water en zand speelparadijs voor kinderen.
Het Outdoorpark in Reusel is een andere trekpleiser. Het biedt dan wel geen plek om te overnachten, maar wel om te klimmen. Je kunt er terecht in kleine en grote groepen en je kunt zelfs in je uppie in het klimbos klauteren. Er zijn ook activiteiten als je liever met beide voetjes op de grond blijft staan, zoals boogschieten op een schietschijf.
In Berkel-Enschot vind je de beroemde brouwerij van het bier La Trappe. Hier wordt al sinds 1884 bier gemaakt, maar dit alles in complete stilte. Er zijn maar twee echte trappistenbrouwerijen in ons land, waarvan dit de grootste is. Omdat er steeds minder monniken zijn, is de vraag wel hoe lang we nog van dit bier kunnen genieten. Een bezoekje brengen en proeven kan gelukkig nog. Bij de kloosterwinkel kun je bier, chocolade, religieuze artikelen en allerlei leuke cadeautjes kopen.
Je kunt zelfs varkens en biggetjes knuffelen in de Kempen bij boerderij de Beukentuin. Iets waardoor ik vegetariër ben geworden, want ik kon het idee niet achter me laten dat de biggetjes die ik in mijn armen hield een paar maanden later al werden vervoerd naar het slachthuis. Gelukkig zijn er in Eindhoven voldoende restaurants te vinden die allerlei gerechten klaarmaken, van buitenlandse keukens tot vegetarische gerechten. Niet alleen heerlijk na een dagje wandelen, maar ook na het shoppen in deze geweldige stad. De Heuvel, voorheen Heuvelgalerij, is de bestemming bij slecht weer en in dit grote overdekte winkelcentrum kun je shoppen tot je erbij neervalt. Te herkennen aan het gouden olifantje op het puntdak. De Pathé bioscoop bevindt zich op een steenworp afstand, om de dag in alle rust af te sluiten.
Festivals en evenementen
Naast bovengenoemde uitjes is het altijd slim om even te checken of er op het moment van jouw bezoek geen leuke festivals of andere evenementen zijn. Carnaval is natuurlijk het bekendste feest, maar ook Intents Festival (Oisterwijk), Best Kept Secret Festival (Hilvarenbeek), Brabantse Dag (Heeze), Groenexpo Bloem en Tuin (Nuenen), Park Hilaria, Dutch Design Week en het GLOW Festival (allen in Eindhoven) zijn de moeite waard.
Het laatste festival uit bovenstaande lijst, ook wel GLOW Eindhoven genoemd, verdient een beetje extra aandacht, omdat ik er zelf vorig jaar ontzettend van heb genoten. Het is namelijk geen gewoon festival, maar een route door de stad die je langs allerlei prachtige en bijzondere lichtkunstwerken begeleidt. Er zijn heel wat interactieve activiteiten en elementen die je zullen verbazen. Iedereen kan bijdragen aan dit Eindhovense festival, waaronder basisschoolkinderen, bedrijven, studenten en inwoners. Dit maakt het nog leuker om alle lichtgevende en oplichtende installaties te bewonderen, natuurlijk nadat de zon is ondergegaan. Wat er ongeveer zo uitziet.
De Brabantse Dag in Heeze is overigens ook een van mijn favorieten en dit theaterfestival is zelfs de grootste theaterparade van het land. Je moet wel kaartjes kopen om deze Brabantse Dag in Heeze te bezoeken, die overigens uit twee dagen bestaat. Eén dag is speciaal voor de kinderen en de andere voor volwassenen. Er valt van alles te bekijken, van praalwagens (inclusief of geheel gemaakt van acteurs) en om al wat voorpret te beleven kun je genieten van de podcast. Hier alvast een voorproefje van wat je kunt verwachten: