Het Huis van de Brabantse Kempen en een blik op de toekomst

Article 3

De project- en netwerkorganisatie van de Brabantse Kempen, genaamd het Huis van de Brabantse Kempen, werd opgericht om de streek te voorzien van innovatie. De Kempen staat bekend als een streek vol leuke kernen en prachtige natuur. Als bestuurlijk orgaan van het Streekplatform zijn samenwerkingen aangegaan met allerlei partners, waaronder de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs.

De provincie zelf, de vijf Kempengemeenten, het Waterschap en plaatselijke ondernemers en onderwijsinstellingen hebben jarenlang gewerkt aan meerdere projecten, met als doel de Kempen leefbaarder te maken op verschillende vlakken, waaronder de economie en de ontwikkeling van het landelijke gebied.

Stichting het Huis van de Brabantse Kempen

Waterschap De Dommel

Stichting het Huis van de Brabantse Kempen was een organisatie van Noord-Brabant, met betrekking tot de gemeenten Bladel, Bergeijk, Eersel, Oirschot en Reusel-de Mierden. Waterschap de Dommel en de plaatselijke ondernemers via de ondernemersvereniging Het KOP (Kempisch Ondernemers Platform) waren eveneens partners van Stichting het Huis van de Brabantse Kempen. In 2012 werd de stichting in het leven geroepen door een samenwerking van 18 partijen.

De Stichting werd dus opgericht om diverse betrokkenen, waaronder gemeenten, provincie, ondernemers en onderwijsinstellingen, nauw met elkaar te laten samenwerken om de Kempen te blijven ontwikkelen op een innovatieve manier. Denk aan een betere leefomgeving, werkgelegenheid en duurzaamheid.

Het Huis was hierbij het uitvoerende orgaan, dat samen met meerdere partners aan projecten heeft gewerkt. Deze projecten waren in te delen in zes verschillende aandachtspunten:

  • Economie en de arbeidsmarkt
  • Wonen, zorg en leefbaarheid
  • Natuur, landschap en cultuur
  • Energie
  • Landbouw en milieu
  • Vrije tijd

Een belangrijke categorie was de economie, aangezien er in de Kempen volgens Willeke van de Pol (projectleider van KempenTech) “veel maakindustrie is”. KempenTech was een onderdeel van het Huis van de Brabantse Kempen, waarbij iedereen die geïnteresseerd was een kijkje kon nemen achter de schermen van lokale bedrijven. Dit initiatief is maar liefst 6 keer georganiseerd, inclusief een symposium van Het KOP. Ook leerlingen van basisscholen en middelbare scholen werden hierbij betrokken, middels een speciaal onderwijsprogramma en een wedstrijd, zoals je kunt zien in deze video:

Beerze is een goed voorbeeld om een beeld te geven van de projecten die door het uitvoeringsorgaan het Huis en in samenwerking met partners, zoals het Waterschap, zijn uitgevoerd, onder de noemer “Levende Beerze”. Zo is er beekherstel uitgevoerd om de beek de Kleine Beerze natuurlijker laten stromen en voor het verbeteren van de waterkwaliteit. Met als doel klimaatveranderingen op te vangen, waarbij ook inwoners en agrarische ondernemers zijn betrokken.

Naast de vaste partners namen ook meerdere vooruitstrevende organisaties deel aan het verbeteren van de Kempen. De organisatie Land van de Brabantse Kempen is zo’n instelling, die mee heeft geholpen aan diverse projecten, waaronder in samenwerking met het Huis. Projecten zoals een werkgroep voor het creëren van innovatieve wandel- en fietsroutes.

Opheffing Stichting het Huis van de Kempen

In april 2022 is de stichting het Huis van de Kempen echter opgeheven, vooral vanwege een stroeve communicatie tussen de betrokken instellingen en organen. Twee jaar hebben betrokkenen geprobeerd om de knelpunten te overkomen, maar uiteindelijk mocht dit niet baten en is er besloten om de stichting te liquideren. Sommige projecten zijn wel door blijven lopen, zoals het “Verbindend Landschap”.

Toch heeft het Huis van de Brabantse Kempen bijna tien jaar gewerkt aan het verbeteren van deze bijzondere streek in Noord-Brabant. De hoop is om ontwikkelingen in de toekomst voort te zetten op projectbasis. De gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden (met uitzondering van Oirschot) zijn na de stopzetting op zoek gegaan naar alternatieven.

Nieuwsgierig naar meer?

De kans is groot dat je nieuwsgierig bent geworden naar het resultaat van al deze ontwikkelingen en de projecten die door het Huis van de Brabantse Kempen zijn uitgevoerd. Om meer te weten te komen over de Kempen wordt er ieder jaar een magazine over de streek uitgebracht door de Kempengemeenten en omliggende kernen.

In dit magazine vind je inspiratie op het gebied van natuurgebieden, restaurantjes en cafés, musea, activiteiten voor kinderen, nieuwsberichten over de streek en reclame om de lokale economie een duwtje in de rug te geven. Het magazine is gratis online te lezen en bekijken. Het wordt zelfs gedrukt en bezoekers kunnen het gratis verkrijgen bij een van de 200 afhaalpunten (campings, horecazaken, winkels en informatiepunten voor toeristen) tijdens een bezoekje aan de Kempen. Want de Brabantse Kempen is een populair gebied dat jaarlijks meer dan tienduizend bezoekers welkom heet. In totaal worden er 40.000 exemplaren van het magazine gedrukt en ik kan je verzekeren dat zelfs inwoners van de Kempen er dingen in zullen zien staan die ze nog niet wisten over hun eigen leefomgeving.